Teamfoto E.S. Schilders & Afbouwbedrijf
Werkzaam in Hengelo, hoofdvestiging Zwartsluis

Praktische tips voor het onderhouden van stucwerk

Redactie hengelo-stukadoor.nl, 30 september 2024
Beschadigingen op muur schoonmaken
Voor vragen over het plegen van onderhoud aan gestucte muren en plafonds kunt u terecht bij E.S. Schilders & Afbouwbedrijf.

Een egale en vlakke afwerking van muren wordt bereikt door ze te voorzien van stucwerk. Het is van groot belang om te begrijpen hoe u uw stucwerk goed kunt onderhouden om de schoonheid ervan in de loop der jaren te behouden. Deze blog voorziet u van alle informatie over het schoonmaken en onderhouden van stucwerk op een doeltreffende wijze.

Gestucte muren en plafonds op een eenvoudige manier onderhouden

Voor het behoud van de kwaliteit van uw stucwerk is het essentieel om regelmatig schoon te maken. Het is essentieel om stucwerk zowel binnenshuis als buitenshuis regelmatig te reinigen om het goed te houden. Er zijn diverse methoden om het stucwerk te reinigen, gebaseerd op het type stucwerk en waar het stucwerk zich bevindt.

Als uw stucwerk op een binnenmuur zit, kunt u gemakkelijk het meeste vuil weghalen met een droge doek of een stoffer. Bij vuil dat niet makkelijk verdwijnt, kunt u een borstel of stofzuiger met borstelkop gebruiken. Het is niet noodzakelijk om dit wekelijks uit te voeren, maar met enige regelmatigheid is het wel aan te raden.

Indien het stucwerk aan de buitenmuur ligt, dient u zorgvuldig de gepaste reinigingsmethode te selecteren. Dit is een methode om te voorkomen dat er accidentele schade aan het stucwerk ontstaat. Dit is bijzonder belangrijk als u van plan bent om de muur te reinigen met een hogedrukspuit.

Zorg dat de druk op de juiste manier is afgesteld, zodat het stucwerk niet per abuis samen met het vuil wordt verwijderd. Denk ook aan een stoomreiniging, hoewel dit langer duurt, het maakt geen gebruik van chemicaliën en verbruikt in verhouding minder water. Dit is een efficiënte methode van reinigen, maar het vraagt om voorzichtigheid om te zorgen dat de gevel niet beschadigd raakt.

Belangrijke adviezen voor het stucwerk onderhoud

Naast het reinigen zijn er nog andere handige aanbevelingen die van pas komen bij het onderhouden van stucwerk. Zo kunt u zelf uw muren en plafonds goed onderhouden. Hier zijn enkele essentiële tips voor het onderhouden van gestucte oppervlakken.

Voor het behoud van stucwerk is goede ventilatie essentieel, vanwege de gevoeligheid voor vocht en vochtplekken. Het is belangrijk om vochtplekken te vermijden, aangezien deze schade aan het stucwerk kunnen veroorzaken en in sommige gevallen zelfs schimmelvorming. Dit is niet bepaald een mooi gezicht en kan schadelijk zijn voor uw gezondheid.

Om vochtophoping tegen te gaan, is het noodzakelijk om goed te ventileren. Dit helpt om te voorkomen dat vocht zich opbouwt en de ruimte afgesloten blijft. U kunt vochtophoping voorkomen door de ruimte regelmatig te luchten.

Bescherm uw muur tegen stoten!Stucwerk op de muur kan beschadigd raken bij impacts of vallen tegen de muur, vanwege de kwetsbaarheid van het materiaal. Er is een reële kans op beschadiging of scheuren van het stucwerk bij impacts of stoten.

Voorkom beschadiging aan het stucwerk door geen meubels tegen de muur te zetten. Een goede afwerking van plinten draagt bij aan een mooie muur. Zo voorkomt u per abuis stoten tegen de muur.

Wanneer het stucwerk beschadigd raakt, is het van belang om direct tot reparatie over te gaan. Bij een vlekje of vingerafdruk is het aan te raden om deze voorzichtig te verwijderen met een zachte doek. Blijf bedachtzaam en neem de tijd bij het verwijderen van vlekjes of vingerafdrukken, zodat grotere beschadigingen worden vermeden.

Gaten en krassen in stucwerk kunnen makkelijk gerepareerd worden met vulmiddel, waardoor u zelf de herstelwerkzaamheden kunt uitvoeren. Dit product kunt u vinden bij verschillende bouwmarkten en lokale stukadoors. Wanneer de schades aan stucwerk van grotere aard zijn, is het raadzaam om een professional in te schakelen.

Schakel een stukadoor in voor advies over de optimale aanpak. Hier kunt u ook naartoe als er schade is aan afgewerkt stucwerk. Op een vergelijkbare manier kan de stukadoor dit reliëf herstellen.

Zoekt u een stukadoor? Bel E.S. Schilders & Afbouwbedrijf

Er zijn genoeg manieren om uw stucwerk goed te onderhouden. In het geval dat u interesse heeft in professioneel vakwerk door een stukadoor, of nog met vragen zit, neem dan gerust contact op met ons. Neem contact op met onze stukadoors via 085 106 1469 als u vragen heeft of meer informatie wilt ontvangen.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1469 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over E.S. Schilders & Afbouwbedrijf

E S Totaal Afbouw V.O.F. is uw betrouwbare partner voor klussen in en rondom uw huis. Met een team van enthousiaste vakmensen hebben wij gedurende vele jaren klanten geholpen bij het verbeteren van hun woning. Als u voor ons kiest, kunnen wij kwaliteit tegen een competitief tarief garanderen.