Tip 1 voor een perfecte voorbereiding op stucwerk bezoek de loodgieter

Een muur die gestuct is, zorgt voor een naadloze afwerking in uw huis. Een strak gestucte muur creëert de juiste voorwaarden voor de verdere afwerking met verf of behang. Er komt echter heel wat bij kijken voordat u aan de slag kunt met het stucen van de muur.

Het voorbereiden hiervan kunt u eenvoudig zelf thuis doen!Het eerste en essentiële onderdeel is om de muur voor te bereiden. Ontdek in deze blog 11 tips om uw muur goed voor te bereiden op stucwerk.

Voordat u start met de voorbereiding van de muur, is het aan te raden om eerst uw huis klaar te maken voor de stukadoors. Om een muur correct en volledig te kunnen stucen, is het noodzakelijk om vóór de klus alle radiatoren te laten weghalen. Het is aan te raden om deze klus te laten uitvoeren door een loodgietersbedrijf, zo kunt u er zeker van zijn dat alles correct en veilig wordt verricht.

Tip 2: Zorg dat uw muur vrij is van alle objecten

Dit geldt voor diverse objecten die aan de muur zijn opgehangen of in de muur zijn geplaatst. In het geval dat de muur die gestuct moet worden zich in een trapgat bevindt, is het verstandig om de trapleuning te verwijderen. Hierdoor kan de stukadoor op elke plek goed werken en overal goed bij komen.

Bij muren met afdekplaatjes, stopcontacten of schakelaars, is het beter om deze tijdelijk te verwijderen. Dit garandeert dat de muur geheel vrij is en er geen stuc op terechtkomt. Tot slot is het een goed idee om zoveel mogelijk deuren in de woning (omgeving van het stucgebied) te verwijderen, zodat de stukadoors vrij kunnen bewegen.

Tip 3: Zorg ervoor dat de muur en de omgeving stuc-klaar zijn voor het proces

Om te verzekeren dat het stucwerk enkel de muur bedekt, is het essentieel om alle meubels voor en rondom de muur weg te halen. Hierdoor kan de stukadoor efficiënt aan de muur werken. Indien meubels niet voor een korte periode verplaatst kunnen worden, dan is het ook mogelijk om ze af te plakken (zie tip 4).

Tip 4: Zorg ervoor dat uw muur compleet vrij is van spullen

Indien u selectieve stucwerken uitvoert, is het noodzakelijk om de randen van de muur af te tapen. Als u een stukadoor wilt inhuren, kunt u de afplakmethode met hem bespreken. Dit is van essentieel belang voor de garantie.

Bij het stucen van een muur is het van belang om de vloer af te dekken, aangezien er vaak veel troep komt kijken. Als uw meubels niet verplaatsbaar zijn, kunt u samen met de stukadoor afspraken maken over hoe u ze op de juiste manier afdekt. Bescherm de meubels door een plastic zeil met tape te gebruiken.

Tip 5: Bepaal eerst de ondergrond voor het stucen

Belangrijk voordat u begint met de voorbereiding is om te weten op welke ondergrond u gaat stucen, niet elke ondergrond kan direct bewerkt worden. Als u te maken heeft met een kale muur met schoonmetselwerk, is een raaplaag aan het begin nodig, terwijl in het geval van een muur bestaande uit gipsplaten, dient u eerst zelfklevende bewapeningsband op de naden aan te brengen. Het is van groot belang om de ondergrond te achterhalen wanneer u beslist welke voorstrijk nodig is.

Tip 6: Controleer of uw muur klaar is voor stucwerk met een muurinspectie

Het is essentieel om eerst te controleren of de muur klaar is voor stucwerk voordat u aan de voorbereiding begint. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat alle schade aan de muur van tevoren gerepareerd is en dat alle behangresten netjes verwijderd zijn voor een perfect gestucte muur. Wanneer deze controles niet worden doorlopen, kunnen er oneffenheden optreden in het gestucte oppervlak.

Tip 7: Maak de muur stofvrij

Het moment is aangebroken om zelf de muur schoon en stofvrij te maken met behulp van een grote borstel. Indien er extra fijnstof op de muur aanwezig is, is het aan te raden de borstel licht vochtig te maken. Als u een beetje vochtigheid aan de borstel toevoegt, zal stof beter worden opgenomen en krijgt u de muur helemaal schoon.

Tip 8: Ontvet uw muur met deze simpele

Als de muur volledig stofvrij is, kunt beginnen met het ontvetten van de muur. Het is belangrijk om te beschikken over doekjes, warm water en ontvetter in huis. Doe de ontvetter bij het warme water en maak de doekjes nat met het mengsel.

Deze doekjes zijn ideaal voor het schoonmaken van de muur. Let erop dat u de doekjes goed uitwringt, het is niet de bedoeling dat ze kletsnat op de muur terechtkomen. Let goed op welke hand u hanteert om de muur schoon te maken en welke hand al vies is, dit voorkomt herhaling.

Tip 9: Regel zelf dat u de optimale hechting van uw muur behoudt

Zodra de muur gereed is, kunt u de muur behandelen met een extra laag om te garanderen dat het stucwerk blijft zitten. Wanneer u terugkijkt naar tip 4, heeft u hopelijk een idee welk soort ondergrond u te maken heeft. Afhankelijk van de ondergrond, selecteert u een specifiek product om de muur te behandelen.

Het is verstandig om voor niet-zuigende ondergronden (zoals beton, gipsblokken, gipsplaten, enzovoort) een hechtlaag voorstrijk aan te brengen. Het is slim om voor zuigende ondergronden (zoals kalkzandsteen, cellenbeton, rode baksteen, enzovoort) primer grondeermiddel te gebruiken. Het is aan te raden om met een stukadoor te overleggen over het aanbrengen van beide producten met een kwast in een dunne laag op de muur.

Tip 10: Uw muur moet goed droog zijn voor stucen

Het is van belang de muur goed te laten drogen na het schoonmaken, ontvetten, stofvrij maken en behandelen van de muur. Als de muur nog vochtig is of water vasthoudt, bestaat het risico dat het stucwerk niet goed zal hechten. Zorg ervoor dat u dit een paar uur voor de stukadoor aankomt doet, zo weet u zeker dat alles goed op zijn plek blijft.

Tip 11: Voeg hoekbeschermers toe aan uw muur voor het stucen

Vlak voordat u begint met stucen is het slim om hoekbeschermers toe te voegen als laatste voorbereidende stap. Om ervoor te zorgen dat het stucwerk strak op de muur komt, kunt u overwegen hoekbeschermers te gebruiken. Door hoekbeschermers in de hoeken van de muur te plaatsen die gestuct gaat worden, blijft alles mooi en goed beschermd.

U moet dit minstens 3 uur voor het stucen klaar hebben. Afhankelijk van de dikte van de stuclaag, kiest u de benodigde beschermers. Bij stuclagen onder de 3 millimeter heeft u dunpleister hoekbeschermers nodig, terwijl u voor stuclagen vanaf 3 millimeter dikpleister hoekbeschermers nodig heeft.

Kunnen wij u van dienst zijn?

Volg deze waardevolle tips om uw muur volledig klaar te maken voor stucwerk!Als u vindt dat stucen wat complex is of als u vragen heeft, neem dan contact met ons op!Voor al uw vragen en het plannen van afspraken is E.S. Schilders & Afbouwbedrijf bereikbaar via 085 106 1469.

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1469

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Praktische tips voor het onderhouden van stucwerk
> Voordelen van stucen
> Energie efficientie door stucwerk toegelicht
> Vulmiddel gebruiken voor kleine beschadigingen aan uw stucwerk